Az Internet 2.0 részletes bemutatása

Őszintén szólva a Web 2.0 témáját nagyon nehéz megfogni. Ez valójában egy mindent átfogó jelenség, az új szemléletmódoktól kezdve az internetről alkotott általános képig, mely nagyon sok dolgot jelent. Ezek nagy része azon fejlesztők számára fontos és értékes, akik mélységében foglalkoznak az internettel. Az ebben a cikkben összegzett vélemény, csak egy a sok közül az Internet 2.0 jelenségről. Meghagyjuk Önnek a döntés jogát, hogy egyetért-e vele, vagy további anyagok után kutat a témában.

 

A Web 2.0-ról

Ahogy már fent is említettem a Web 2.0 arról szól, amit a fejlesztők gondolnak róla: új és jó ötletek, trendek a web fejlesztésben napjainkban. Jóllehet a különleges technológiák, alkalmazások és cégek melyek a Web 2.0 -át testesítik meg, naponta változnak, mégis van néhány olyan alap vélemény, melyet mindannyian osztanak. Ezek azok a témák az én olvasatomban, melyek meghatározzák az Internet 2.0-át.

Szeretném megjegyezni, hogy az alábbi anyagot nem én találtam ki. Sok nagyszerű elme foglalkozott már ezzel a kérdéssel és most én vállaltam fel a feladatot, hogy összegezzem a választ.

Weboldalak mint alkalmazások

Amikor az ember először hall a Web 2.0-ról, általában a következő szemszögből közelíti meg: weboldalak gazdag felhasználói felülettel, melyek többet nyújtanak, mint egy számítógépes alkalmazás, olyanok inkább, mint egy minden szinten összekapcsolt weboldalgyűjtemény, melyen böngészhetünk.

Az első széles körben használt példa a Google-től származik: a Gmail és a Google Maps. Ha még nem próbálta ki őket, most itt az ideje.

A Macromedia ezt az újfajta megközelítést tulajdonképpen már évekkel ezelőtt elkezdte alkalmazni a web design-ban, a "Rich Internet Applications" (RIAs=Gazdag internet alkalmazások) zászlaja alatt. A Macromedia szemszögéből, a RIAs egy nagyszerűen megépített Flash-es alkalmazás volt, és a gazdag felhasználói felületért volt felelős. Ez a fejlesztés odáig vezetett el, hogy átalakították a Flash MX-et és piacra dobták a Flex-et, mely a RIAs tervezésén dolgozó számítógépes fejlesztők platformja. A Macromedia nemrégiben vezette be együtt az egész komplex fejlesztést "Flash platform" néven, hogy versenyezzen egy másik, alternatív megközelítést használó alkalmazással, az "AJAX-powered DOM Scripting"-el, mely ha úgy tetszik a szíve, a Google legnépszerűbb alkalmazásainak.

Felhasználói részvétel

A Web 2.0 nagy részben arról szól, hogy a passzív látogatókat és olvasókat aktív résztvevőkké alakítja át, akik így nagyban hozzájárulnak az adott weboldal értékének növeléséhez. Ha Ön rabja volt valaha is bármilyen online fórumnak, akkor tudja, hogy az milyen nagy hatással tud lenni a résztvevőkre. A Web 2.0, a közösségnek ezt a fajta erejét használja ki és alkalmazza az egész interneten.

Természetesen itt a blogok témája is előkerül. A hasonló gondolkodású felhasználók közösségei, amelyeknek mindegyike saját blog-al rendelkezik, a felhasználók által készített tartalmat használják fel és teszik a középpontba az oldalon. De a bloggolás csak a kezdet.
A Wikipedia és Flickr a jelenlegi "gyermekei" a felhasználók által generált tartalmaknak.

A WikiPedia egy nagyon modern és népszerű formája egy régi ötletnek. A "wiki" egy weboldal, ahol bármi (vagy majdnem minden) szerkeszthető a felhasználók által. Az elképzelés lényege, hogy a weboldal gyűjti a felhasználók tudásának hibátlan részeit egy bizonyos témáról, az összegzett eredmény pedig egy olyan tartalom lesz, amely sokkal értékesebb, mint az egyes részek külön-külön. A Wikipedia úgy definiálja magát, mint egy enciklopédia, amely az általános tudás témájával foglalkozik.
Ami a Flickr-t illeti, nemcsak egy weboldal, ami bemutatja a rajta megtalálható tartalmat (azaz a fotókat), melyeket kivétel nélkül a felhasználók készítettek, hanem egy lépéssel tovább megy, az oldal egész struktúráját felkínálja a felhasználóinak. A felhasználók ad hoc jelleggel létrehozhatnak csoportokat, hogy megvitassák a kapcsolódó fotókat, címkéket rakhatnak a fotóikra, melyek egyszerű kulcsszavakat tartalmaznak. Az oldal nagyon jól megtervezett eszközöket kínál felhasználóinak, hogy ők, értékes tartalom tárházat alakíthassanak ki a segítségükkel.
Tovább vezetve a fonalat (és vitathatóan túl messzire) a Ning egy olyan oldal, ami madjnem ugyanazokat az alapeszközöket kínálja a felhasználóinak, mint a Flickr, kivéve, hogy eszközeit csak néhány típusú felhasználói tartalom kialakítására terjeszti ki.

Természetesen a nagy "játékosok" is felszálltak a felhasználói tartalmakat szállító vonatra. A Google kontrollálja az egyik legegyszerűbben használható blog platformot, a Blogger-t, a Yahoo pedig podcasting-ot (hangközvetítéseket) és blog kereső szervizeket (blog search) működtet.

 

Nyitottság

Nagyon sok hagyományos média szervezet -különösen a zene és filmipar- sok kritikát kap, mert zárt modellekre alapozza üzletét: saját formákban és titkosított sémákba zárva tartja tartalmát, és bekorlátozza felhasználóit, hogy mit tehetnek a tartalommal és mit nem. A Web 2.0 pont az ellenkező megközelítésről szól: siker a nyitottságon keresztül. A nyitottság azonban nagyon sok mindent jelenthet, főként az internet esetében.

  • Jelentheti olyan weboldalak építését, melyek betartják a nyitott szabványokat, mint például a W3C javaslata a HTML-re, CSS-re, a script írásra és a hozzáférhetőségre. Ez nem azt jelenti, hogy elfojtja az innovációt.
  • Jelentheti azt, hogy engedi felhasználóinak saját adataik ellenőrzését, vagyis bármit amit feltesznek egy weboldalra azt bármikor levehetik egy szabványos formátumban, és esetleg más alkalmazásokban és szolgáltatásokban is használhatják.
  • A tény, hogy a Flickr bármilyen felirat vagy címke használatát engedi, ami be van ágyazva a fotókba, egy szép kezdet. Még szebb volna, ha elraktároznák ezeket a weboldalra felvitt feliratokat ugyanabban a formátumban, hogy ha a felhasználó úgy dönt, hogy a fotóit minden vonatkozó adattal együtt áthelyezi egy másik alkalmazásba, amelyik jobbnak tűnik mint a Flickr, akkor azt könnyedén megtehesse.
  • Azt is jelentheti, hogy a weboldal engedélyezi a felhasználóinak, hogy az oldal alap adataihoz is hozzáférhessenek és az adott oldalon található szolgáltatásokat például beépíthessék saját oldalukba.
  • Egy tökéletes példa erre a Google Maps API, mely bárkinek megengedi, hogy egy teljes értékű dinamikus térképet a saját oldalán megjelenítsen.

A Web 2.0 egyértelműen nyitottságot jelent, a szó minden értelmében. Természetesen amit itt megemlítettem, az általam ez évben megtapasztalt Web 2.0-át mutatja be. Jövő évre ez az újszerű gondolkodás tovább halad és a Web 2.0 vele együtt mozdul tovább. Követhetjük együtt is, ha velünk tart!

(Forrás: www.sitepoint.com)


 

Ez egy baromság az

Ez egy baromság az internet2 a jelenlegi cenzúrázásához kell,igy tud a kormány és a média még több befolyást nyerni a felhasználókon.

Hétfő, 2009. Január 19. 5:54

Hétfő, 2008. Július 28. 13:38

Nekem tetszik ez az

Nekem tetszik ez az oldal.sok cucc van és ezt szeretem

Szerda, 2008. Július 09. 8:20

Szervusz! Ez a

Szervusz!

Ez a legnagyszerűbb weboldal amit valaha láttam!
Akármire szükségem van csak feljövök ide és megértő karokra találok.
Bármire szükségem van itt mindig megtalálom.
De valamire még szükségem volna!
Sokszor leszedtem a Diablo 2-t a Torrentről.
De sjanos a setup mindig kéri a cd-t!
Amit régóta keresek.
És sjanos kiírni sem engedi VALAKI SEGÍTSEN!!!

Péntek, 2007. November 23. 15:58

próbálj képfájlt

próbálj képfájlt csinálni és akkor talánm menni fog.Sok sikert.

Péntek, 2008. Május 02. 9:54

nos olyan szerencséd van

nos olyan szerencséd van hogy nekem pont meg van a setup vegükfel a kapcsolatot s meg beszéljük hogy milegyen a sorsa

Péntek, 2008. Január 04. 17:58

Szia!

Szia!

Baromira nem sokat értek a weboldal programozáshoz, fejlesztéshez. Jelenleg épp egy weboldalt készítettek egy céggel, webshoppal és szeretném a legtöbbet kihozni belőle. Tudnál nekem küldeni leírást, vagy könyvcímet, ahol tudnék olvasni a lehetőségekről (web 2.0)?

Köszönöm:
Robi

Kedd, 2007. Május 29. 15:39
  

Szia!

Szerintem a legegyszerűbb, ha beírod a google-ba, hogy web 2.0 :)

Csak győzd olvasni ;)

Hétfő, 2007. November 12. 8:58

A weboldal már el is

A weboldal már el is készült :-)

Hétfő, 2007. November 12. 9:16
  

jó az oldal

Szombat, 2007. Május 12. 11:15

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!