Web Essentials 2005 - Távolról nézve a „harcvonalat”

Mint internetes szakemberek hajlamosak vagyunk elveszni munkánk részleteiben. Megszállottan ügyelünk a finom részletekre. Szorosan körbevesznek minket napi tennivalóink és csak nagyon ritkán van arra lehetőség, hogy megálljunk egy percre, eltávolodjunk egy kicsit és felmérjük az elénk táruló, távoli látványt.
Húzódjunk hátrébb a pixelektől és figyeljük meg a nagyobb képet. Vetkőzzük le saját gondolkozásunk korlátjait és vizsgáljunk meg néhány jelenetet a nem túl távoli jövőből. Kérdezzük meg magunktól: miként tudják befolyásolni a jövő lehetőségei a mostani munkánkat?

(Az ausztráliai internetes világkonferencián a témáról Douglas Bowman, internet marketing szakember beszélt – a szerk.)

„Ha csak sejtésünk lenne a jövővel kapcsolatban, ha tudnánk, hogy mi fog történni 2 éven belül, vagy 5, 10 év múlva, hogy befolyásolná ez a mostani életünket, a munkánkat, a hozzáállásunkat a munkához? Átrendezné a prioritásokat? Minden elcsúszna körülöttünk? Mi lenne, ha tudnánk, hogy olyan dolog fog történni a jövőben, ami abszolút kívül esik a saját valóságunk határain?

A lehetőségeinket szeretném most számba venni. Azt, hogy mi jöhet majd az úton és hogy fogunk rá reagálni. Képesek leszünk-e rá megfelelően reagálni? Tudunk-e pozitív dolgokat hozni a jövőbe? Tudunk-e reális jövőt teremteni?

A webes szabványok, ugyanúgy, mint a természet rendelkeznek külsővel és belsővel. A természet is kifele gyönyörű, de van egy belső struktúrája is, ami láthatatlan. A webes szabványok belső struktúrája a működésért felelős és a felület az a látható rész, ami a szépséget képviseli.

Évekig csodálatos weboldalakat építettünk. Ha visszagondoltok 1995-re vagy 96-ra és a nagyszerű, robosztus weboldalakra - fantasztikusan néztek ki. De ha valaki belenézett a kódjukba, ott sok szemetet talált. Nagyon sok zavaró dolog szerepelt bennük, amelyeknek egyáltalán nem volt semmilyen funkciója. Egy rémálom volt.

Ma már megvan hozzá a technikánk, hogy csodálatos felületeket készítsünk, rendezett belső struktúrával. Minden egyszerre képes működni, változások és elmozdulások történnek egy időben. Fantasztikus!

Beszéljünk egy kicsit a rutinról! Ha legalább néha nem szakadunk el a rutintól, és az elvégzendő feladatoktól, amelyek a mindennapjainkat alkotják, akkor teljesen körül fogja venni az életünk minden részletét és a munkánkat is.
Elég csak annyira kívülről szemlélni a dolgokat, mint ez a mai nap. Amikor megkérdezhetjük magunktól, hogy miért vagyok én itt, ezen a konferencián? Mit tanulhatok másoktól és mit oszthatok meg velük? Milyen szerepem van a harcban és milyen szerepem lesz a jövőben? A mai napon nem fogok beszélni sem a CSS technikáról sem a blogokról. Eltávolodunk tőlük.
Mi lehet még a pixeleken és a meta-karaktereken kívül a világban?
Ezen a konferencián való részvétel nemcsak arról szól, hogy hasznos technikákat lássunk és sajátítsunk el, hanem arról is, hogy érezzük, hogy egy közösség része vagyunk, amely közösség, nagy értékben képes lesz formálni a jövőt.

Hogyan hat, az internet a világra általánosságban?

Néhányan azt gondolják, hogy ez egy nagy lehetőség. Mások azon a véleményen vannak, hogy nem változtat meg semmit. A változások a világban folyamatosak, ez tény. Van úgy, hogy néhány embernek elől kell haladnia, hogy vezessék a változás folyamatát. Ha ők nem teszik meg, a többiek nem tudnak kit követni. De sokan félünk a vezető, úttörő szereptől. Néha le kell győznünk ezt a félelmet.

WEB 2.0

Nagyszerű dolgok vannak kialakulóban az Internet 2.0 körül. Az ígéretek és a csodálatos technikák jöttek össze az alapvető alkalmazásokkal. Az egyetlen egy baj, hogy nem tudom pontosan, hogy működött az Internet 1.0. Hogy a „style-sheet”-em megfelelő volt-e :)

Az új verzióban nagyon sok információ gyűlik össze egy helyen. Sok blog-ot olvashatunk, nap mint nap, mert egy új technikának köszönhetően, napi szinten frissülnek új hírekkel a blog-ok. Nagyon sok információ kering és nagyon sokat lehet tanulni. Minél többet tanulsz, annál inkább rájössz, hogy még több tanulnivaló van.

De mi fog történni a következő 2, 5, 10 évben. Nem tudom. Érdekes azonban belegondolni a lehetőségekbe. Felkészülhetünk rájuk, lépéseket tehetünk feléjük a jelenlegi munkánk során.
Ha designer vagy, mit terveznél a következő évekre? Milyen desing-t alakítanál ki?
Ha fejlesztő vagy, milyen kódot írnál? Változtatnál a mostani kódokon?
A termékmenedzserek, projektvezetők: milyen típusú csapatban fogtok dolgozni a jövőben? Ha most 15 emberrel dolgoztok együtt, el tudjátok képzelni, hogy 200 embert menedzseljetek?
Ezek a dolgok a következő néhány évben meg fognak változni. Egy biztos, hogy változnak velük a feladataink és a felelősségi köreink is.

Érdemes tennünk egy lépést hátrafele és megnézni hol volt az internet 10 évvel ezelőtt? Nagyra becsülendő, mennyi minden történt azóta, hogy elérkeztünk a jelenlegi állapothoz, és én nagyra értékelem azt is, amit a jövőben teszünk majd érte.

Ha visszagondolok 1995-re, designer-ként dolgoztam egy dél-kaliforniai reklámügynökségnél. Főként cég logo-kon és egyéb céges megjelenéseken dolgoztunk – minden anyag nyomtatott formájú volt. Akkoriban adódott az első olyan kérésünk, hogy tegyünk fel anyagokat az internetre is. Ez a munka, igazából csak az adott cég pénzügyi jelentéseire terjedt ki. Azt mondtuk, hogy megcsináljuk ingyen, mert nem igazán gondoljuk, hogy bármilyen hasznot is hoz, hogy az interneten lesznek ezek a céges adatok. Abban az időben én voltam a legfiatalabb designer a cégnél, a legkevesebb fizetéssel, így én kaptam meg az internetes munkát. Emlékszem egy táblázatot kellett készítenem, amit elhelyeztem az oldal forrásában.

A következő web design munkák főként abból álltak, hogy dokumentumokat kapcsoltam össze egymással. Akkoriban még csak nem is álmodtunk ilyen komplex technikákról, amiket ma használunk. Soha nem gondoltam, hogy egyszer majd vásárolni fogunk online, netán elköltünk 1 millió dollárt is az interneten.

1995-ben egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk el, mert bevezették a Netscape IPO-t és a kampány összes mögöttes kommunikációja az interneten zajlott. Akkor kezdtek el ébredezni az emberek, hogy esetleg ebben az internet dologban van némi potenciál. Sokan elkezdtek pénzt belefektetni. Több fontos esemény is történt: elindult a Yahoo Inc, ami indexelte a web-et és a Microsoft bevezette az IE 1.0-át. Nagy üzletek köttettek 1995-ben. Az akkori szereplők, napjainkra már nagyon nagy cégek és hihetetlen szerepük volt annak kialakulásában, amilyen ma az internet.

Ha visszatérünk a jelenbe, elmondhatjuk, hogy ráébredtünk valamire az internetnek nevezett csodával kapcsolatosan? Igen. Megállapíthatjuk, hogy igen ezek a dolgok valódiak voltak, hisz csak 10 év telt el azóta!

Gondoltátok volna 1995-ben – függetlenül attól, hogy mennyire ismertétek az internetet – hogy esetleg majd a megélhetéseteket biztosítja? 10 év alatt hihetetlen csoda zajlott az interneten. Azt kell, hogy mondjam, hogy a lehetetlen is lehetségessé vált.

Nos, ezek a gondolatok az alapjai, hogy most képesek legyünk a jövőbe tekinteni! Napjainkban láthatjuk az elképzelhetetlennek hitt technikák bevezetését és jómagunk is, hihetetlen dolgokat művelünk az interneten.

Sokat tanulhatunk a gyerekektől. Ők teljesen másképp értik meg az új technológiákat mint mi. Elmondok egy példát.

Egy a rokon kislányhoz tartottunk éppen Los Angeles-be, hogy elvigyük őt Disneyland-be magunkkal kirándulni. A nagyapja rendszermérnök az IBM-nél, tehát abszolút technikai ember. Az otthoni számítógépes rendszerük elég gyakran tönkremegy. A kislány ebben a környezetben nőtt fel. Amikor ott voltunk, ismét probléma adódott a számítógéppel. Erre a kislány fogta magát és megjavította a gépet. Csak azért, hogy tudjon játszani a barátaival, akik szintén „online” (internetre csatlakozottak) voltak. A kislány már egy olyan világban nőtt fel, ahol minden egyes dolog a számítógépekhez kapcsolódik és a szélessávú kapcsolat számára az egyedüli dolog, amit ismer. Ő akkor született, amikor ez már természetes volt, tehát soha nem is találkozott mással.

Az összes mai gyermek, a fiatal generáció, egy teljesen másfajta módon értelmezi az internetet, mint mi. Ezek a gyerekek fogják megteremteni azt az internetes jövőt, amit ma mi még csak elképzelni tudunk.

Megkérdeztem egy gyermek csapatot, hogy mit gondolnak, mi lesz a következő nagy újdonság az interneten. Meglepődtem, mert a 14 évesek komolyan elkezdtek gondolkozni. Nem jöttek elő olyan dolgokkal, mint a gyorsabb kommunikáció, vagy hogy a videó konferenciák technikája leegyszerűsödik. Látszott, hogy abszolút a lehetőségeken túl gondolkodnak. Eltűnődtem, hogy egyáltalán hogy jut eszükbe, hogy messzebbre gondoljanak? Érdekes megfigyelni, hogy használják a gyerekek az internetet. Vagy akár azok, akik csak 2 évvel fiatalabbak mint mi. Egy teljesen más módon észlelik az egész világhálót. Megéri meghallgatni őket, hogy mit akarnak, hogy mit gondolnak, mit tehetnének majd meg a jövőben?

Néhány évvel ezelőtt még nekünk is be kellett tárcsáznunk az internet kapcsolathoz. 10 évvel ezelőtt csak a csúcsvállalatok készíttettek horribilis összegekért weboldalakat. Manapság bárki egyszerűen feltölthet bármit saját kezűleg, ha ért hozzá.
Vagy nézzük a blog-okat. Az ott lévők megosztják egymással véleményeiket, mindenféle nehézség nélkül. Ha 10 évvel ezelőtt azt mondta volna valaki, hogy van egy 10.000 oldalból álló website-om és egy kattintással frissíteni tudom a rajta lévő információkat, nem hittem volna el. Ma ez a valóság. Így működik például a bloggolás-ért felelős szoftver. Mára, hihetetlen sebességűre nőtt az oldalak tartalmának betöltődése is.

Tudjátok, hány oldalt tesznek közzé egy évben az interneten? Az egyik magazinban van róla egy becslés: 600 billió oldalt tesznek közzé jelenleg évente és mindezt 20 billió Giga byte nagyságban. Ez fenomenális!
Gondoljatok csak bele, hogy 10 év múlva mekkora lesz ez a szám? Fog létezni 10 év múlva a HTML és a CSS? Milyen formák léteznek majd akkor? Megvan a lehetősége, hogy az összes mai létező dolog eltűnik és teljesen újakat fejlesztenek ki. Mi most arról beszélünk, hogy az Internet 2.0. időszaka fog eljönni. De ne feledjétek, a fent említett gyerekek itt vannak még mögöttünk!
Egy kérdésen érdekes még elgondolkodni: Mi történik majd a Microsoft-al? Elég gyors lesz a változáshoz? Ismét szerephez tud majd jutni? Fontos kérdés ez, hisz az emberek legnagyobb része rajta keresztül látja az internetet, megbíznak benne, egy szabvány értéket képvisel, számítanak rá. Állandóságot biztosít és lehetővé teszi, hogy ha alkotunk valamit az látható legyen.

Ezek az értékek a jövőben is fontosak lesznek: hozzáférhetőség, garancia, produktivitás, bizalom.

El tudom például képzelni azt, hogy nem lesz a jövőben görgetősáv. Hihetetlen mennyiségű szöveg lesz majd elérhető egy nagy vízszintes képernyőn, ami tele lesz akár „szálló” szövegekkel is. Ez most ijesztőnek tűnhet a fejlesztők számára, kivitelezhetetlennek tartják és fogalmuk sincs róla melyik böngésző támogatja majd ezt a lehetőséget. A jövőben véleményem szerint az új böngészők kifejlesztése is szuper gyorsasággal fog majd zajlani.

Ha a realitást nézzük, mindenképpen gyorsabbá válik majd az internet elérhetőség azok számára, akik most szenvednek a lassú sávszélességtől. Sokkal szélesebb és gyorsabb lesz majd az összes internetes sáv. Most nem években beszélek, hanem hetekben vagy hónapokban és globális szinten értem ezt a felgyorsulást.

Böngészők
Gondoltuk volna fél éve, hogy a Microsoft bevezeti az IE 7-et? Most már le is tölthetik és kipróbálhatják az emberek.
Billentyűzet
Az a véleményem, hogy bizonyos alap dolgok nem fognak változni. Lehet, hogy kisebbek lesznek, lehet hogy hordozhatóak, de alapvetően az adatok bevitele billentyűzet segítségével fog történni az internetre.
Kivetített média
A jövőben minden bizonnyal sokkal nagyobb szerep jut neki. Múltkor láttam egy ilyen dolgot egy konferencián, ahol a padlóra volt kivetítve az információ. Az emberek felfigyelnek rá, a gyerekek pedig imádnak vele játszani. Kapcsolatba lép az árnyékunkkal, elé léphetsz stb. Visszatérve, egy gyerek nem fog habozni, hogy beleugorjon a közepébe és máris létrejött az interaktivitás. Ezek az interaktív dolgok, a falra kivetítés és a körülöttünk mozgó kivetítések nagyon népszerűvé fognak válni.
Photoshop
Nagyon egyszerű vele képeket készíteni. De mi a helyzet a térbeli dolgokkal? A jövőben sokkal fontosabb szerepet kapnak majd a vektorok.
Vezeték nélküliség
Hogy lesz erő egy vezeték nélküli kapcsolatban? Hogy bírja majd a végtelenségig egy akkumulátor a használatot vezeték nélkül? Nem tudom, hogy lesz-e ilyen a jövőben, de érdekes belegondolni.
Már kialakulóban vannak olyan technikák melynek segítségével megállapítható néhány km-es pontossággal, hol van valaki helyileg. Szerintem ez is egy újfajta, szociális háló, hogy meg tudod állapítani, online kapcsolatban van-e az egyik vagy másik barátod és hogy hol tartózkodik most.

Megkérlek titeket most valamire! Vegyétek elő a bankkártyátokat és cseréljétek ki a mellettetek vagy mögöttetek ülővel. Képzeljétek el, ha ilyen lehetőség lenne a jövőben arra, hogy információt adjatok át magatokról egy konferencián egy kártya formájában. Mindenkinek lehetősége lenne letölteni az összes adatot, amit a kártyán talál. Megtudná az összes elérhetőségét a másiknak és a legfontosabb információkat róla. Amikor legközelebb találkoznak valahol és mellé kerül, akkor mondhatja, hogy : „Üdvözöllek, már jól ismerlek, mert ezt és ezt tudom rólad”.
Ez egy abszolút reális lehetőség, főként az ifjabb generáció számára, mert ők sokkal előbb és gyorsabban cserélnek információt, mint mi tesszük. Sokkal előbb kilépnek a privát szférájukból azért az előnyért, hogy megismerhessenek egy másik személyt és ötleteket osszanak meg vele.

Hozzáférhetőség
Ha erről a témáról beszélünk, bele kell gondolnunk, hogy milyen módon juthatnak internet hozzáféréshez a legszegényebb emberek? Hogy visszük oda nekik a webet? Nekik nincs meg ugyanaz a joguk mint nekünk, hogy internet hozzáférésük legyen? Ha megnézzük a statisztikákat, ezekben a országokban élők legnagyobb része gyerek. 300 millió gyerek, akinek nincs biztosítva az internet hozzáférése. El tudjátok képzelni milyen lenne, ha lenne egy blog-uk? Mit mondanának el ott és mi mit tanulnánk tőlük?
Ezek a gyerekek tudnák-e előnyükre fordítani az internet adta lehetőségeket, hogy hazájuk helyzetét jobbá tegyék? Érdekes kérdés és nem tudok rá jó választ adni. De mindenesetre el kell gondolkoznunk.

Szeretnélek arra bátorítani titeket - ahogy Morpheus is mondta a Mátrix-ban - „Szabadítsátok fel az elméteket!” és próbáljatok meg a saját határaitokon túlra gondolni. Azok a dolgok amelyek most lehetetlenek, lehetségessé válhatnak a jövőben. A jövő azoké, akik készülnek a mára. Köszönöm szépen!”


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!