Weblogok típusai és a gyakori blogos kifejezések

A weblogok rendkívül széles skálán mozognak a típusukat illetően. Cikkünkből megtudhajta hányféle blog létezik és mire használják a gyakorlatban.
A bloggolásnak, mint bármely más hobbinak, megvan a saját szókincse. Cikkünk második részében - a teljesség igénye nélkül - felsorolunk néhány gyakran használt "blogos" kifejezést, magyarázattal együtt.

 

Blogok típusai

Személyes
A blog szót gyakran webes napló leírására használják. Egy webes napló formátuma kevés tapasztalattal rendelkező felhasználóknak is lehetővé teszi, hogy létrehozzanak és formázzanak bejegyzéseket. Az emberek leírják a mindennapi tapasztalataikat, problémáikat, költeményeiket, írásaikat, tiltott gondolataikat. Gyakran lehetőséget adnak az olvasóknak a részvételre, így megvalósítva Tim Berners Lee (a világháló kifejlesztője) eredeti nézeteit a World Wide Web-ről mint közösségi médiumról.
2001-ben a webes naplók iránti érdeklődés drámaian megnövekedett. A webes naplók szerves részévé váltak sok hallgató és tini életének. Még veszekedéseket is bloggolnak amit a barátok, ellenségek vagy teljesen idegen emberek is el tudnak olvasni.

Téma-orientált
Népszerű blog típus a téma-orientált weblog. Adott témára koncentrál, ami gyakran technikai. Ilyen például a Google Blog, ami kizárólag Google-hírekről szól. Másik példa a háborús blog. Sok blog tesz lehetővé kategorizálást, ami azt jelenti, hogy egy általános témájú blog átalakítható téma-orientált bloggá, ha a felhasználó úgy kívánja.

Elmélkedő
Az elmélkedő kategóriába tartozó blogok egy egyén (vagy egy kis csapat) bármely felvetődő témáról szóló gondolatait tartalmazzák. Ezek általában kevésbé véletlenszerű és többnyire filozófikus témát jelentenek. Az elmélkedő blogok egyik oldalról természetesen beleolvadnak a személyes weblogokba, másik oldalról pedig a tematikus és politikai blogokba, de eléggé különböznek, hogy önmagukban külön kategóriát alkossanak.

HaverBlog
A HaverBlog egy elosztott napló a weben, mely rövid, gyakran frissített bejegyzésekből áll, amit hasonló érdeklődéskörrel rendelkező barátok szerkesztenek. A HaverBlog szerzője általában csatlakozik más HaverBlogokhoz, amit barátok vagy ismerősök vezetnek, és így a bejegyzéseik megjelennek az ő blogjában is.

Hírek
Sok weblog hírkivonatokat tartalmaz egy adott témakörből. Ezek általában rövid kivonatokat vagy összefoglalókat, illetve linkeket jelentenek érdekes cikkekre a sajtóból.

Társas (csoportos)
Egynél több ember több blogot ír. A társas blogok bárki számára nyitottak lehetnek, illetve csak egy csoport számára. A bloggolás egy új formája a bloggerek és a hagyományos média együttműködése, lehetővé téve témák megtárgyalását, hogy a bloggerek megvethessék a lábukat a Weben és fordítva.

Politikai
Egy népszerű blog-típus a politikai blog. Gyakran egy személy a hírekre hivatkozik és hozzá csatolja saját megjegyzéseit. Sok ilyen blog minden olyannal témával foglalkozik, ami a szerzőjét érdekli. Néhány közülük sokkal specializáltabb. Egyik típus a figyelő blog, ami kritizálja a rendszer szerző szerinti hibáit vagy a lapok egyoldalúságát - vagy egy népszerűbb bloggert. A politikai blogok 2003-ban kaptak figyelmet, mivel az egyesült államokbeli jelöltek elkezdték használni.

Jogi
A törvényről és jogi esetekről szóló blogok. Gyakran blawgként hivatkoznak rájuk.

Címtár
A címtár-blogok az Interneten barangolók számára hasznosak, mert gyakran számos érdekes tartalommal rendelkező weboldalt gyűjtenek össze könnyen használható és gyakran frissített formában. A hírekkel vagy politikával foglalkozó blogok gyakran esnek ebbe a kategóriába.

Vállalati
Az első magyar vállalati weblog 2005. tavaszán IT Lábjegyzet címmel indult be.

Tanács
Sok weblog-szakértő tanácsokat ad, például technológiai tudás témakörben, vagy nőknek szóló irodalom témakörben.

Hang
A 2000 óta gyors fejlődésen átesett blogok egyik típusa az MP3 blog, ami audio fájlokat tesz elérhetővé a felhasználók számára. Az MP3 blogok általában erősen szakosodnak egy adott zenei stílusra, mint például a ’60-as évek soul zenéje.

Fényképezés
Az egyre népszerűbbé váló digitális fényképezőgépek és szélessávú kapcsolatok következtében minden eddiginél könnyebbé vált a fényképek megosztása. A bloggerek alkalmassá tették a programjaikat a fotók közzétételének megkönnyítésére, így létrehozva az úgynevezett fotoblogot. A fotó megosztó oldalak, integrálták a tipikus fotógaléria szolgáltatást a fotómegosztással, bloggolással és feliratkozással, így létrehozva egy jobb közösségi szoftvert.

Videó
2005 januárjában megtartották az első „VloggerCon”-t, az újfajta bloggerek találkozóját, a videobloggerekét. A vloggolás vagy videobloggolás egy videov formátumú blogbejegyzés készítése.

Gyakran használt "blog-os" kifejezések

 • Audioblog: azon blogok, amelyek főleg mobiltelefonokról küldött hangfelvételeket tartalmaznak néha rövid szöveges üzenettel metaadat céljából.
 • Blog feed: egy XML-alapú fájl, melybe a blognak otthont adó szoftver a blog gépek által olvasható formátumát helyezi el, így továbbosztható a weben keresztül. Olyan formátumokat használnak a XML fájl strukturálására, mint az RSS és az Atom.
 • Blogfoo: általánosságban leírt kijelentések, míg nyilvánvalóan adott személyre vagy csoportra vonatkoznak.
 • Blogorrhoea: a „blog” és a „logorrhoea” szóösszetétele. Eltúlzott és zavaros bőbeszédűség egy weblogban.
 • Blográdió: egy kisebb méretű (jellemzően száz kilobájtokban mérhető) program. Nem valós idejű rádióműsort ad le, hanem az előzőleg a szerverre feltöltött zeneszámokat sugározza a megadott sorrendben. A rádió használatához az mp3 fájlokat át kell konvertálni kisebb méretű, gyengébb minőségű formátumra.
 • Blog site: egy blog webhelye (URL), ami lehet egy dedikált domain, aldomain, vagy weboldalba beágyazott hely.
 • Blog export, import: lehetőség van az egyes blogrendszerek közötti átjárhatóságra. Ilyenkor az addig elkészült bejegyzéseket exportálhatjuk/importálhatjuk. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a bloggolás tömeges elterjedésével egyes blog szolgáltatók felvásároltak másokat, vagy összeolvadtak velük, és üzletpolitikai szempontból biztosítani kellett az addig elkészített blogok folytonosságát.
 • Blogroll: blogok listája. Általában egy blogger a blogja mellett feltünteti a kedvenc blogjainak listáját.
 • Blogsite: gyakran összekeverik egy egyszerű bloggal, de egy blogsite egy weboldal, ami különböző forrásokból kombinálja a blog feed-eket, és tartalmaz nem-blog forrásokat is, így jelentős többletértéket hozzáadva a nyers blog feed-ekhez.
 • Blogszerkesztő: a korszerű szövegszerkesztőkhöz hasonló felületű szerkesztőrendszer. Jellemzően ebben írható meg a blog-bejegyzés, képek, linkek, stb. beszúrása lehetséges.
 • Blogsnob: az a személy, aki nem válaszol a baráti körén kívülről érkező megjegyzésekre.
 • Blogtárs: a blogok fejlődésével létrejött fogalom. Segítségével a blogger engedélyt adhat más bloggereknek is bejegyzések küldéséhez. Több blogger együttes munkája alakította ki a mai blogközösségeket is.
 • Komment: az egyes bejegyzésekhez külön-külön kapcsolódó megjegyzés. A látogatók ebben reagálhatnak a bejegyzésre, illetve a szerző válaszolhat a felvetésekre.
 • Moblog: a „mobil” és a „blog” szóösszetétele. Egy blog, ami főleg mobiltelefonról SMS és MMS formájában érkezett bejegyzéseket tartalmaz.
 • Permalink: állandó link. Egyetlen bejegyzés egyedi URL-je. Akkor használható, ha linkelni szeretnének egy bejegyzést.
 • Ping: egy riasztás a TrackBack rendszeren belül, ami figyelmezteti egy bejegyzés eredeti szerzőjét, hogy valaki az eredeti bejegyzésével kapcsolatban ír.
 • Sablon: a blogírás tömegessé válásával terjedt el. Segítségével az általában kezdő blogger egy kész kialakítású oldalt kap, amire feltöltheti bejegyzéseit. Legtöbbször kiterjed az oldalszerkezetre, a dízájnra, és egyéb grafikai megoldásokra. A sablon bármikor módosítható a blogger tudása/kívánságai szerint.
 • Shoutbox: üzenőfal. A látogatók itt beszélhetnek a bloggolóval és/vagy egymással. Jellemzően nem az egyes blog-bejegyzésekhez tartozik, hanem magához a bloghoz, mint szerves egészhez.
 • TrackBack: egy rendszer, ami lehetővé teszi egy bloggernek, hogy megtudja, ki írta az eredeti bejegyzést és hogy ki írt még bejegyzést az adott témával kapcsolatban. A rendszer úgy működik, hogy „ping”-et küld a blogok között.


A cikkhez felhasznált anyag a "Wikipedia" - szabad lexikonban található.


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!