Miért érdemes beépítenie az RSS-t a marketing mixébe?

Mai cikkünkből megtudhatja, miért használják napjainkban - és a közeljövőben majd - egyre többen az RSS alkalmazást (Rich Site Summary = Részletes oldal összefoglaló) az internetes tartalom továbbítására és ami a legfontosabb, miért tekinthetjük ezt a jelenséget marketing szempontból kitűnő lehetőségnek.

 

A digitális kommunikáció jelenlegi szakaszában a fogyasztók egyre inkább átveszik az irányítást az online élmények megszerzése felett, ezért bizonyos fokig ki is csúszik az ellenőrzés a marketingesek keze közül.

Ezt bizonyítandó, nem szükséges messzebbre tekintenünk, mint a fenomenális mértékben növekvő blogok arányára. 2002-ben körülbelül 100.000 amerikai tett folyamatos erőfeszítéseket, hogy mindenről beszámoljon a blogjában: kezdve onnan, hogy mit vacsorázott, az elfoglaltságainak részletezésén és politikai fejtegetéseken át, egészen az élet értelméig. A blog írás akkoriban egy széles körben elterjedt, technikai alapokon nyugvó, közösségi elfoglaltságnak számított.

Azonban a marketing potenciállal működő blogokban és RSS-ben (a technológia amelyen keresztül az RSS olvasó értesül az új blog bejegyzésről, így értesítheti a felhasználót, anélkül hogy az a blog weboldalát meglátogatná) jelenlévő vállalati érdek sikeresen a bloggerek után szárnyalt és felizzította a 2004-es USA választások idején az interneten tomboló értekezések és viták futótűzét.

A "Pew Internet & American Life Project" felmérése szerint 2004 év végén, 120 millió felnőtt amerikai internethasználó közül körülbelül 8 millió hozott létre saját blogot és körülbelül 32 millióan - mely az előző évihez képest 58%-os növekedés volt - olvasták ezeket a blogokat.

Ha a hat millió amerikai RSS felhasználó számát és a naponta egyre növekvő mennyiségű új feliratkozást nézzük, láthatjuk, hogy azt az arányt, amellyel a felhasználók közt az RSS használata terjed, történelmileg csak egy dolog terjedésének gyorsasága múlta felül: az a sebesség, mellyel az emberek elkezdték használni az internetet.

Úgy gondolom, hogy néhány éven belül a fogyasztók többsége számára az RSS lesz az internet legfőbb tartalomközvetítő csatornája - és sokkal többféle dolgot fog majd átadni számukra, mint csak blogok és hírek.

A tény, hogy az RSS mindenütt jelen van, valamint a lehetőség, hogy ez az alkalmazás marketing eszközként is használható, az úttörő vállalatokat arra sarkallja, hogy minél gyorsabban fedezzék fel ebben az új, ígéretes csatornában rejlő lehetőségeket.

A hozzáértő szervezetek már világszerte elfogadják az RSS-t és széles körben alkalmazzák is. Nézhetünk akár egy médiaoldalt mely híreket továbbít vagy egy kiskereskedőt aki az akcióit és speciális ajánlatait osztja meg olvasóival - az RSS mindenki számára egy olyan közös eszköz lehet, melyen keresztül kommunikálni tudnak a fogyasztóikkal.

Az RSS személyre szabható

A Forrester kutatóintézet az "101 RSS a marketingeseknek" című riportjában így nyilatkozik: "Az RSS egy rendkívül erőteljes eszköz, melyet a marketingeseknek tesztelnie és alkalmaznia kellene, hogy képesek legyenek fenntartani a kezdeményező szerepet a fogyasztókkal való kapcsolatukban."

De még azon marketingesek számára is nehezen megfoghatóak az RSS innovatív alkalmazásai, akik az elmúlt 10 évben már elmozdultak a hagyományos média közvetítéstől a sokkal inkább célzott módszerek irányába, melyeket az új digitális média tett lehetővé.

Jóllehet a legtöbb esetben a blogokkal társítják, az RSS a jövőben egy egyedülállóan célzott marketing csatornává fog fejlődni, olyan technikai megoldásokat nyújtva, melyek a többi csatornából hiányoznak.
Ezek az új technikák lehetőséget adnak majd a marketingesek számára, hogy kiaknázzák az RSS növekvő használatában rejlő potenciálokat anélkül, hogy feláldoznák az elmúlt tíz évük nehéz munkáját, melynek lényege a mérhetőség, célozhatóság és rugalmasság volt.

Az RSS technológia legújabb generációja - a személyre szabott RSS feed-ek (RSS bejegyzés láncok) - lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy megfelelően célozzák, szegmentálják és személyre szabják kommunikációjukat - sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt napjaink e-mail üzeneteiben képesek megtenni. Így az egyéniesített RSS címzett olyan szövegeket, képeket vagy promóciós ajánlatokat kap, melyek tökéletesen passzolnak vágyaihoz és érdeklődési köréhez.

A személyre szabott feed-ek feljogosítják a marketingeseket, hogy a feliratkozottakkal demográfiai adataik, múltbéli viselkedésük vagy bármely más szegmentációs tulajdonságuk alapján kommunikáljanak.
Ezen új-generációs megoldások tulajdonsága, hogy minden címzett rendelkezik a saját egyedi feedjével - így a marketingesek könnyedén kontrollálhatják, hogy pontosan hány és milyen típusú fogyasztó olvassa az üzeneteiket.

Miután minden feed egyedileg csak egy adott címzetthez tartozik, a marketingesek nyomon követhetik a feliratkozottak cselekvéseit, így jó alapot nyernek a viselkedésen alapuló célzáshoz és a további tesztelési lehetőségekhez. (Ez utóbbi jól bevált módszereket már régóta alkalmazzák a többi média esetében.)
A legcsodálatosabb azonban az összes lehetőség közül, hogy a személyre szabott RSS megoldások esetén nincs szükség felhasználói beavatkozásra ha, a fogyasztók szeretnének hozzáférni egy cég promóciós üzeneteihez. Erre a célra tökéletesen megfelel ugyanaz az RSS olvasójuk melyet az eddigiekben használtak blogjaik vagy híreik elérésére.

Miért éri meg egy marketingesnek használni az RSS-t?

Az RSS felhasználók demográfiai adatai rendkívüli jelentőséggel bírnak a marketingesek számára. A Forrester kutatóintézet szerint az RSS felhasználók legfőbb jellemzői, hogy gyakran használják az internetet, 39 év körüliek, körülbelül 6 évvel fiatalabbak mint a nem RSS használók, 46%-uk diplomás és egy korábbi kutatás szerint átlagban 465 dollárt költenek el az interneten míg a nem RSS használók csak 333 dollárt.

Az RSS nyújtotta előnyökből egyértelműen látható, hogy miért válaszolta azt a megkérdezett marketingesek 57%-a a Forresternek, hogy érdekli őket az RSS felvétele a marketing eszköztárukba.
Jóllehet az e-mail elsődleges szerepet játszik az internetes eladásokban és a becslések szerint a jövőben is megtartja erőteljes jelenlétét a marketing programokban, a spam létezése miatt azonban sokszor gyanakodnak a fogyasztók, amikor egy hírlevélre feliratkoznak. Ráadásul, akik egyszerű (opt-in) feliratkozással jelentkeznek egy e-mail listára, gyakran bosszankodnak amiatt, hogy a spam szűrőjük megfogja azokat a tartalmakat is, amelyeket ténylegesen kértek a feliratkozáskor.

Az RSS minden üzenetet továbbít a címzett gépére, közel 100%-os kézbesítési aránnyal. A fogyasztók ráadásul azért szeretik is az RSS feed-eket, mert önszervezőek így fogadáskor minden egyes feed a saját mappájába érkezik.

A legfontosabb azonban, hogy az RSS a fogyasztók által kontrollált alkalmazás. Az RSS feed nem kéri arra a fogyasztókat, hogy adják meg az e-mail címüket. A felhasználók RSS olvasója egészen addig ellenőrzi automatikusan, hogy van-e új üzenet a feladó weboldalán amíg a felhasználó le nem állítja ezt a folyamatot.
Amikor pedig egyszer a fogyasztó "kiszáll", soha többé nem tudnak vele az addigi feladók kapcsolatba lépni vagy zavarni őt. Miután az e-mail cím nem kerül megadásra, az RSS alkalmazás lehetetlenné teszi a nem kívánatos üzenetek beérkezését.

Az RSS mindenütt jelen van

A fogyasztók számtalan módon megnézhetik RSS üzeneteiket - a számítógépükön, olyan népszerű weboldalakon mint a Yahoo, vagy akár a mobiltelefonjukon is. Az RSS is egy olyan csodálatos új jelenség, mint a "pod casting" melynek lényege, hogy a fogyasztók audio file-okat tölthetnek le az internetről és meghallgathatják őket hordozható eszközeiken, mint amilyen az Apple iPod is.

Az RSS széleskörű varázsát és egyre növekvő használatát lehetetlen nem észrevenni. Most, hogy már létezik a személyre szabott RSS, a marketingesek nyugodtan elfelejthetik a régmúlt tömegmarketingjét és bátran a jövőbe nézhetnek ahol az RSS kommunikációnak csak a fantázia szab határt.

Forrás: iMedia Connection


 

Egy kicsit elbizonytalanít

Egy kicsit elbizonytalanít a cikk, mert már rögtön az elején "Rich Site Summary"-nek nevezi az RSS-t, miközben ennek jelentése "Really Simple Syndication".

Lehet, hogy a cikk megnevezése egy alternatív, régen használt kifejezés?

Csütörtök, 2008. November 06. 13:38
  

Nagyon színvonalasnak és marketing szempontból is nagyon magas színvonalúnak találtam ezt a cikket. DE van egy kardinális hibája, hogy nem derül ki belőle, mi az RSS pontosan. Persze lehet, hogy csak a számomra nem, s ezesetben az én készülékemben van a hiba. Viszont mint marketinges ilyenkor bennem visszacseng az az alpgondolat, hogyha egyvalaki nem érti, akkor akadhat más is.
Üdvözlettel.

Szerda, 2006. Július 19. 21:25

Tisztelt Cím!

Tisztelt Cím!
A Hírlevelükben már eddig is nagyon sok hasznos információt olvastam, amihez gratulálok és köszönöm, hogy ebből én is részesülhetek!

Bővebben, ill. kezdő felhasználók nyelvére lefordítva engem is érdekel az RRS /Részletes oldal összefoglaló/. Főleg a technikai része, hogyan lehet ezt a weblapomon használni, alkalmazni, stb.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Nyáriné Éva

Csütörtök, 2006. Július 13. 10:44

Adódik a kérdés, hogy

Adódik a kérdés, hogy miként próbálhatjuk ki az RSS-t mi magunk... Az újabb email kliensek (pl. Microsoft Outlook 2003, Thunderbird) tartalmaznak RSS olvasót, aminek a segítségével szindikálhatjuk a kívánt oldalak tartalmát, így a postafiókunk egyik területén RSS linkek frissülnek, melyekre rákattintva az adott oldal új tartalmi eleméhez jutunk. A másik lehetőség az ingyenes RSS olvasók letöltése: pl. rssreader.com, feedreader.com

Csütörtök, 2006. Július 13. 8:54

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!