A blog kialakulása és népszerűvé válása

A weblog, webnapló, vagy egyszerűen blog egy webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon. A bejegyzések általában – de nem feltétlenül – fordított időrendi sorrendben jelennek meg. Egy ilyen weboldal minden internetes felhasználó számára elérhető, olvasható, sőt az adott oldaltól függően néha szerkeszthető is pl.: hozzászólás lehetősége.

 

A „weblog” a „web” és a „log” szóösszetételből származik. A „blog” kifejezést a server log-gal való összekeverhetőség miatt, ennek elkerülésére kezdték alkalmazni, és hamar elterjedtté vált.

A weblog tulajdonosa általában gondolatait és az általa képviselt véleményeket adja közre webes naplójában. A blog témája sokféle lehet: egy interneten közzétett személyes naplótól kezdve, egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánításig, de akár üzleti jellegű kommunikációra is használhatják. Ennek megfelelően a webnaplót vezetők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed.

Sok weblog lehetővé teszi, hogy látogatói nyilvános hozzászólásokat írjanak, ami közösségek kialakulásához vezethet. A weblogok vagy bloggal kapcsolatos oldalak összességét blogtérnek (blogsphere) is nevezik. Amikor nagy az aktivitás, sok információ és vélemény gyűlik össze egy adott témával vagy vitával kapcsolatban a blogtérben, azt gyakran blogviharnak vagy blog-rajnak is hívják.

A weblog bejegyzések mindegyike dátummal és időbélyeggel van ellátva. Általában a legújabb bejegyzések találhatók a napló legtetején. Mivel a bejövő linkek nagyon fontosak a weblogokban, a legtöbb blog támogatja a régebbi bejegyzések archiválását és statikus linkek generálását az egyes bejegyzésekre; ezek a statikus linkek permalink-ként ismertek.

A bloggolás kialakulása

A bloggolás a személyes weblapot kombinálta olyan eszközökkel, amelyek könnyebbé teszik más lapok linkelését, mint a blogroll, a trackback valamint a megjegyzések. Így a blog arculata a weblog birtokosának személyiségétől függ ellentétben a fórummal, ahol néhány ember vezet egy szálat.

A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében. „A weblogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel.

A rövidebb verziót (blog) Peter Merholz alkotta meg 1999 tavaszán a weblog „we blog” alakra bontásával. A használata 1999-ben terjedt el, amit a közel azonos időben megjelenő első weblog-eszközök megjelenése tovább népszerűsített: Evan Williams és Meg Hourihan Pyra Labs nevű vállalata kifejlesztette a Bloggert (amit a Google 2004 -ben felvásárolt).

A bloggolást egyszerű, görgethető honlapoknál többé tevő eszközök úttörőinek egyike Dave Winer. A legfontosabb újításainak egyike olyan szerverek megalkotása, melyeket a weblogok megpingelhetnek, hogy értesítsék a változásokról. A blog-olvasó eszközök, mint a Blogrolling, felhasználják az összegyűjtött frissítési információt, hogy értesítsék a felhasználókat, hogy a kedvenc blogjuk új bejegyzéseket tartalmaz.

A bloggolás elterjedése

2001. szeptember 11-e után sok, a „Háború a terrorizmus ellen” témát támogató blog hirtelen népszerűvé vált az esetet megérteni vágyó nyilvánosság körében, valamint sok új blog született ebben a műfajban. 2002-re sokan ezek közül támogatták az iraki inváziót. A fogalmat később kiterjesztették minden Irakkal foglalkozó blogra, ami kiszélesítette a résztvevők körét az egész politikai spektrumra.

A fent említett és még néhány más jelentős politikai esemény után a bloggolás már olyan méretű jelenséggé kezdett válni, hogy az eszközök használatáról vagy a tartalom létrehozásáról szóló útmutatók jelentek meg. Azonban az elektronikus közösség építő szerepe is kiemelkedővé vált. Az újságírói iskolák elkezdték elemezni a bloggolás jelenségét, és kivizsgálták az újságírás jelenlegi gyakorlata és a bloggolás közti különbségeket.

2003 óta a blogok növekvő figyelmet kapnak az új sztorikat kirobbantó, alakító és az eseményeken fordító szerepük miatt. Az egyik leglényegesebb esemény a hirtelen jelentkező érdeklődés volt az iraki háború iránt. A katonai blogok új perspektívát adtak a háborús valóságról. Azon emberek gondolatainak olvasása, akik ott voltak az események sűrűjében, ellenpontot biztosított a hivatalos hírekkel szemben.

A blogot gyakran használják arra, hogy figyelmet irányítsanak bizonyos hírforrásokra. A blogok gyakran azonnali komentárokkal szolgálnak televíziós eseményekkel kapcsolatban.

Az egyik aktuális vita téma az újságírók és a bloggerek körében, hogy a webloggolás mit jelent a hírek megjelenése és a tudósítás szempontjából. Ez a téma a szellemi tulajdonról és a tömegmédia társadalmi szerepéről szóló kérdésekhez is elvezet. Sok blogger elhatárolja magát a média „fő áramától”, míg mások "más" csatornán kommunikáló média tagjainak érzik magukat.

A bloggolás sokkal inkább szól a technológiáról, mint a politikáról. Sok bloggernek azonban nagy tervei vannak, és a bloggolást a politika részének, vagy a politikában való aktívabb részvételi lehetőségnek tekintik, így segítve a vita kereteinek meghatározását. Azonban az intézmények a bloggolást a „szűrő megkerülésének” tartják, mert segítségével közvetlenül juthatnak el üzenetek a nyilvánossághoz.

Weblogok létrehozása és publikálása

A blogok megjelenése óta számos szoftvercsomag jelent meg, hogy megkönnyítse a blogok létrehozását. A blogoknak helyt adó oldalak és a webes szerkesztést lehetővé tevő webszolgáltatások megszaporodtak. Sok haladó blogger jobban kedveli a szerver oldali szoftver eszközöket. Ezek a programok nagyobb konfigurálhatóságot és több lehetőséget biztosítanak, cserébe viszont több tudást követelnek.

Ha webes felületet biztosítanak a szerkesztésre, a szerver alapú rendszerek könnyebbé teszik az úton lévők számára a szöveg létrehozását és szerkesztését. Sok utazó — amíg beutazza a világot – szeret Internet kávézókból bloggolni. Ráadásul vannak olyanok, akik PHP, CGI, ASP NET és egyéb szerver oldali programozási nyelvek segítségével maguk írják meg a saját blog-motorjukat. Míg ezt a legnehezebb létrehozni, a kreativitás teljes erejét magukban hordozzák. Két dolog, amit szinte minden blog-szoftver támogat: a „blogroll” és a megjegyzések vagy visszajelzések.

A blogroll azon blogok listája, amelyekre bármely cikkből hivatkozás mutat. Ez az egyik eszköz, amivel a bloggerek környezetet teremtenek a blogjuknak, mivel kilistázzák azon blogokat, melyek hasonlóak az övékhez, vagy azon blogokat, amelyek fontosak lehetnek az olvasónak. A blogroll a blogra mutató idézetek számának is mérőeszköze lehet, ami minősíti a blogot, úgy mint a keresők esetében az oldalra mutató linkek száma. A blogroll másik használati módja a kereszthivatkozás: a bloggerek megállapodnak, hogy egymásra hivatkoznak, vagy másik blogra, reménykedve, hogy rájuk is visszalinkelnek.


A cikkhez felhasznált anyag a "Wikipedia" - szabad lexikonban található.


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!