A keresőoptimalizálás első és legfontosabb lépése - ahol a legtöbben elvesztik a játszmát

A "Keresőmarketing a gyakorlatban" című cikksorozatunk második részében bemutatjuk azt a bombabiztos módszert, amelynek segítségével a legeredményesebben optimalizált weblapok készítői kiválasztják azokat a kulcsszavakat, amelyekre optimalizálják az oldalt.
FIGYELEM: Ne tévessze meg, hogy nem kerül semmibe a cikk elolvasása! Az itt leírt információk milliókat érhetnek Önnek is! A cikk ugyanis a keresőoptimalizálás legfontosabb lépéséről szól. Arról a lépésről, amely a legtöbb látogatót garantálja. Mivel azonban ezt a lépést még azok is alig alkalmazzák, akik profi keresőoptimalizálónak tartják magukat, ha Ön komolyan veszi és alkalmazza az itt leírtakat, a legjobbakat is meg tudja előzni!

 

Keresőmarketing a gyakorlatban - 2. rész

Előző cikkünkben szó volt arról, hogy a keresőptimalizálás sikerének egyik kulcsa a megfelelő kulcsszavak1 kiválasztása.

Ha ugyanis oldala olyan szavakra lesz első, amelyeket kevesen keresnek, vagy amelyeket nem az Ön célpiaca keres, miközben a célpiac által sokat keresett kulcsszavakra meg sem próbál elsőnek lenni, akkor bizony az eredmények is elmaradnak.

Mégis sokszor az történik, hogy a weboldalt optimalizáló cég kér 5-6 kulcsszót a megrendelőtől, és már hozzá is lát az optimalizáláshoz. Persze van, hogy ez is elég, de legyünk őszinték: azok a cégek, amelyek a keresőkből jövő látogatókból keresik profitjuk túlnyomó részét egészen másképp csinálják. Ha viszont a profiknak nem felel meg a "választok-magamnak-5-kulcsszót-találomra módszer", akkor Ön miért elégedne meg vele?

A lehetséges kulcsszavak összegyűjtése

Ha ezt az egy lépést mindenki így csinálná, aki keresőmarketinggel foglalkozik, garantálom, hogy legalább 10-szeres eredményekkel dolgoznának!

Nyisson egy Excel táblázatot, és kezdje el egy oszlopba felírni a szavakat, amelyek a gyakorlat során felmerülnek.

  1. Válassza ki a nyilvánvaló kulcsszavakat. Ezek azok a szavak, amelyekre nyilvánvaló, hogy szeretné, ha megtalálható lenne az oldal a keresőkben. Írja be táblázatának egyik oszlopába ezeket a szavakat.
  2. Kérdezze meg néhány (vagy inkább sok) vevőjét - akikkel jó kapcsolatban van -, hogy ha olyan szolgáltatást keresnének a weben, amit Ön is kínál, akkor mit gépelnének be kereséskor. Írja ezeket a szavakat is az oszlopba.
  3. Képzelje bele magát az ideális vevő helyébe, és gondolja végig, hogy hogyan keletkezik az igénye az Ön szolgáltatására, eközben milyen gondolatai lehetnek, és milyen szavak segítségével kezdhet keresni a neten az ideális szolgáltatót keresve. Ezeket a szavakat is írja be az oszlopba.
  4. Nézze végig a konkurensei weboldalát. Nézze végig, hogy milyen szavakkal, kifejezésekkel írják le a szolgáltatásaikat, illetve azt az előnyt, amihez a szolgáltatásuk révén hozzá lehet jutni. Ne csak az oldal szövegeit nézze, hanem a keresőoptimalizálás szempontjából fontos TITLE tagot és META Description tagot is (Ezekről bővebb információt talál"A keresőoptimalizálás alapjai. Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára?" című tanulmányunkban)!
    Ne csak azt tekintse konkurenciának, akivel a hagyományos piacon versenyez nap mint nap, hanem azokat is, akik az eddig összegyűlt kulcsszavakra az első 10 találat közt jelennek meg a Google-ban!
  5. Rendezze ABC sorrendbe a szóoszlopot, törölje ki az ismétlődő szavakat, majd menjen végig a szavakon, és mindegyik alá írja be annyi szinonimáját, vagy egyéb kifejezést ami eszébe jut róla, amennyit csak tud.

Ha ezt a gyakorlatot lelkiismeretesen végigcsinálja, akár több száz lehetséges kulcsszó is összegyűlhet. Ezek után már "csak" ki kell választania ezek közül azt a néhányat, amelyekre érdemes az oldalt optimalizálni.

Hogyan válassza ki azokat a kulcsszavakat, amelyekre özönleni fognak a látogatók?

A trükk az, hogy ne Ön próbálja eldönteni, hogy melyek lesznek a legjobb kulcsszavak! Bízza ezt a döntést a Piacra! Mutassa meg a Piac, hogy mely kulcsszavakat keresik a látogatók leginkább, sőt, hogy mely kulcsszavak hozzák Önnek a legtöbb PÉNZT, és optimalizálja oldalát eleinte csak ezekre a szavakra!

Elég jól hangzik? Igen. Hogyan tudja ezt megcsinálni? A következőkben leírom:

Nyisson magának egy Google AdWords fiókot, és indítson el egy AdWords2 kampányt. Ha nem tudja mi az, nem gond, a használati útmutatója olyan egyszerű, hogy maximum 15 perc alatt el fogja tudni indítani teszt kampányát!

Pár hét múlva nézze meg a kampány összesítő kimutatását, és látni fogja, hogy mely kulcsszavakra hányszor jelent meg a hirdetése, azaz melyik kulcsszót hányszor keresték a szörfözők!

Látni fogja, hogy a kulcsszavak közül az első 5-10-15 - cégtől függően - fogja hozni a látogatók akár 90%-át. Ezekre a szavakra kell optimalizálnia weboldalát.

Ami már csak hab a tortán, hogy az AdWords-ben a webmestere közreműködésével azt is be tudja állítani, hogy a kimutatásokból kiderüljön, hogy melyik kulcsszó mennyi forgalmat hozott a cégnek. Ha ezt is beállítja, és csak a profittermelő szavakra optimalizálja weblapját, kevesebb munkából sokkal több eredményt fog elérni, mint amire valaha is számított!

 

Szómagyarázat

1 : Kulcsszó: Mikor a webes keresőkben, pl. Googgle, Vizsla valaki begépel egy szót amire keresni szeretne, azt a szót keresőszónak vagy kulcsszónak nevezzük. A keresőoptimalizálás során úgy alakítják át az oldal tartalmát és külső kapcsolatait, hogy a kulcsszavak begépelésekor a kereső a lehető legjobb helyen jelenítse meg az oldalt a találati listában.

2: A Google Adwords egy olcsó és hatékony internetes hirdetési lehetőség. Ön megírja hirdetését, kiválasztja, hogy milyen kulcsszavakra történő keresések során jelenjen meg a hirdetés a Google oldalain (a jobb oldali keskeny sávban), és csak a hirdetésre történő ráklikkelésekért kell fizetnie - a legtöbb esetben néhányszor tíz, esetleg pár száz forintot.


 

  

A google adwords-öt nem javaslom senkinek.

Zoli

Szombat, 2007. Július 21. 3:10
  

Érdemes a Google Adwords kulcsszó ellenőrzőjével kulcsszavakat keresni a hatékony keresőoptimalizálás érdekében. Választ kaphatunk arra, hogy mennyire keresnek egy adott kulcsszót havonta, akár úgy, hogy csak az adott kulcsszóra keresnek rá, akár úgy, hogy más kulcsszavakkal együtt. Az adatok ismeretében, talán a legjobb kulcsszólistát tudjuk összerakni.
Az Adwords kampányt mindenképpen rövidtávon végezzük, mint ahogy benne is van a nevében: "kampány". Ne akarjuk Adwordsből felépíteni a látogatóbázisunkat, ezt a nagyvállalatok sem bírják el.

Hétfő, 2010. Április 05. 23:04

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!