Az okos marketinges tudja mivel e-mailezik

Ma már a legtöbb vállalat életében jelentős szerepet tölt be az e-mail alapú ügyfél kommunikáció. Azonban még a szakemberek közül is csak kevesen ismerik és használják - megfelelő alkalmazás hiányában - az ágazatban rejlő további lehetőségeket. Mai cikkünkben bemutatjuk azokat a szempontokat, melyek segítségével biztonsággal kiválaszthatók az ügyfél kommunikáció automatizálására és hatékonyságának javítására alkalmas eszközök.

 

Az e-mail megjelenése és elterjedése örökre megváltoztatta a kapcsolattartás módját. Ez az eszköz hihetetlen sebességgel veszi át a hagyományos eszközök helyét a vásárlókkal, partnerekkel, szállítókkal és alkalmazottakkal történő kommunikációban.

Az egyes cégek folyamatosan azon töprengenek, hogy miként tudnák kihasználni a médiumban rejlő hihetetlen lehetőségeket. Arra már mindannyian rádöbbentek, hogy az e-mail, üzleti folyamatokba történő beépítésével, jóval több előnyre tehetnek szert, mint egy egyszerű költségcsökkentés. Ha egy vállalat okosan használja fel az e-mail-ben rejlő potenciálokat, akkor forradalmasíthatja ügyfél kommunikációját, erősítheti a márkahűséget és növelheti bevételeit. Az e-mail, ezenkívül elősegítheti az üzleti folyamatok modernizálását is - a nagyobb hatékonyság és profit érdekében.

A konklúzió egyértelmű: napjaink okos vállalkozói szakértővé kell, hogy váljanak az üzleti kapcsolatkezelés területén. Akik ismerik az e-mail alapú kommunikáció kialakításához szükséges alkalmazásokat, eszközöket, jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a többiekkel szemben.

Miről ismerhető fel a megfelelő üzleti célú e-mail szoftver? Az alábbiakban bemutatunk öt olyan tényezőt, melyek segítséget nyújtanak a döntésben.

1. Integráció

Alapvető szabály, hogy az e-mail infrastruktúrát kell az üzlethez igazítani, nem pedig fordítva. A helyes alkalmazás szorosan kapcsolódik a háttér adatbázisokhoz és üzleti folyamatokhoz, elősegíti a releváns, személyre szabott kommunikációt és az azonnali válaszadás lehetőségét - amit a vásárlók napjainkban már el is várnak. Azok az idők már rég elmúltak, amikor az e-mail infrastruktúra fejlesztését "kívülállóként" lehetett kezelni, mely nincs közvetlen kapcsolatban sem az alapvető fogyasztói adatokkal, sem a vállalkozás egyéb területeivel.
Sok cég még ma is úgy bonyolítja üzleti kommunikációját, hogy kimásolja ügyfelei e-mail címét az egyszerű levelező programba és onnan küldi el üzeneteit. Holott ha megfelelő e-mail alkalmazással rendelkezne, akkor egy üzenetküldés rendkívül rövid idő alatt lebonyolódna, hisz csak begépelné az üzenetet és egy mozdulattal elküldhetné az összes meglévő e-mail címre. Ezzel rendkívül sok időt és energiát spórolna meg, pláne, ha jelentős számú az ügyfélköre.

2. Teljesítmény

Noha egy megfelelő alkalmazás sokkal erőteljesebb, mint az ingyenes megoldások, a teljesítmény mégsem ítélhető meg egyszerűen csak a "puszta erő" alapján. Napjaink környezete okos és célzott levélküldést vár el. Olyan e-maileket, melyek alkalmazkodnak az adott üzlet különböző vásárlói szegmenseihez, márkáihoz vagy üzleti egységeihez. Fontos, hogy a szegmentáláson kívül a platform alkalmas legyen a különböző marketing ötletek internetes alapú megvalósítására is, kihasználva az e-mail-ben rejlő potenciálokat, mint az automatizálhatóság és az időzíthetőség.
A fenti példánál maradva, a levélküldő cég akár különböző témájú leveleket is készíthet a különböző érdeklődésű ügyfelek számára, mely érdeklődési kör természetesen már előre rögzítésre kell, hogy kerüljön az ügyfél adatbázisban. Ebben az esetben sem tart sokkal tovább a kommunikáció lebonyolítása és mégis minden vásárló a számára legrelevánsabb üzenetet kapja "kézhez" egy sablon levél helyett.

3. Láthatóság

A legtöbb vállalkozás (még azok is melyek külsős megoldásokkal dolgoznak) vakon tapogatózik, amikor az e-mail kiküldés eredményeit próbálja elemezni. Fogalmuk sincs róla, hogy a levelek kézbesítésre kerültek avagy sem és ennek eredményeként nem tudják megtisztítani vagy további célokra felhasználni listájukat. Gyakran még a vállalatok legfontosabb részlegei - mint például az ügyfélszolgálat - sem tudnak arról, ha kiküldésre került egy levél. Egy megfelelő e-mail szoftver biztosítja a mért eredmények láthatóságát, a problémák felismerését és kijavítását és sokkal hatékonyabb kapcsolatot biztosít az e-mail címzettjeivel is.
A fenti szempontnak leginkább az internet alapú e-mail alkalmazások felelnek meg. Az ilyen szoftverek a belépési adatok megadása után bárhol használhatók, ahol internetes kapcsolat létezik. Minden olyan munkatárs megtekintheti - akár egyidejűleg is, az egyéni azonosítója használatával - a vállalat kommunikációját, akinek erre jogosultságot adtunk.

4. Hírnév

Az e-mail küldő hírneve (kiléte) mindig nagy hatással van az e-mail eredményességére. A jó hírnév fenntartása a következő "praktikákra" vezethető vissza, melyek megléte gyakran alkalmazásfüggő:

  • személyre szabott tartalom a releváns üzenetekért (címzett nevén szólítása)
  • küldés saját e-mail címről (a feladónál a cég neve szerepel, nem pedig, az e-mail szolgáltatást nyújtó cég neve)
  • ismételt feliratkozás kiszűrése (egy e-mail cím csak egyszer szerepeljen a listán)
  • leiratkozások automatikus kezelése (ne küldjünk levelet annak, aki már lemondta)
  • visszapattanó levelek kezelése a lista tisztaságáért (hibás, nem létező e-mail címek kiszűrése)

A megfelelő szoftver magában foglalja a fenti mechanizmusokat melyek segítségével megalapozható és fenntartható a jó hírnév - mely tényező elengedhetetlen fontosságú a cég sikereihez.

5. Rugalmasság

A megfelelő eszköz használatával azonnal alkalmazkodhatunk a váratlan eseményekhez is. Napjainkban az üzleti igények és a piaci elvárások rendkívül gyorsan változhatnak ezért az e-mail infrastruktúrának rugalmasnak kell lennie, hogy üzleti folyamataink minden körülmények között akadálytalanul működjenek. Ha ezt képesek vagyunk biztosítani, akkor erősíthetjük fogyasztóink elkötelezettségét és új bevétel-forrásokra tehetünk szert. Ha a "vészhelyzetekre" megfelelően reagálunk, akár elhódíthatjuk konkurenciánk piacának egy részét is.

Tegyük fel úgy döntünk, hogy egy oktató e-mail sorozatot indítunk hírlevél olvasónk részére, mely leveleket automatikusan, előre beállított időpontokban kapják meg az arra jogosultak. Időközben azonban új olvasók is regisztrálnak a hírlevelünkre. Ebben az esetben egy megfelelő tulajdonságokkal bíró szoftver úgy kezeli a helyzetet, hogy az új olvasók számára az első résztől kezdi meg az e-mail sorozat kiküldését, nem pedig onnan, ahol éppen a "többiek" tartanak. Jóllehet egy, a céloknak nem megfelelő alkalmazás vagy kihagyja az új olvasókat ebből a marketing akcióból vagy akkor és azt a részt juttatja el hozzájuk, amikor és amelyet a régi olvasók a soron következő időpontban kapnának.

Azok a cégek, akik még ma befektetnek a megfelelő e-mail alkalmazásba, már holnaptól sokkal jobb üzleti eredményekre számíthatnak, amit a jövő majd még inkább igazol számukra. Az első, valóban "e-mail képes" vállalatok már készen állnak a nagy nyereségre. Akik azonban csak utolsóként élnek a lehetőséggel, lehet, hogy mindent elveszítenek.


 

  

Szerintem is jó a cikk, és tanulságos is, szóval gratulálok hozzá. A kedves hozzászóló kérdésére válaszolva, igen létezik több ilyen megoldás is, érdemes megpróbálkozni a google-val ha komolyan érdekli, hiszen a hírlevél szoftver keresére az első oldalon egyből hármat kidobott:

http://www.marketingszoftverek.hu/mailmaster
http://www.webgalamb.hu/
http://www.netszoftver.hu/index.php?id=netletter&lang=hun

További jó munkát

Szombat, 2007. Március 24. 17:36
  

Tulajdonképpen nem értem a cikket. Leírja, hogy mievl jó emailezni, de nem kínál megoldást. Önnek van ilyen levelező rendszere, vagy értékesíti más gyártó termékét? Nem nagyon szeretnék a weboldalán ezután kutatni, ezért hasznos lenne egy link, ami ara mutat, amit el akar ezzel az információval adni.

Egyik kedves fizika tanáromnak volt erre egy jó példája: Az utcán találkozik két ember. Az egyik megkérdezi: Elnézést! Tudja, hogy hány óra van? A másik ránéz az órájára, azt mondja, hogy Most már tudom! És továbbmegy... Úgy gondolom, hogy ez a cikk is olyan, hogy hasznos információt közöl, de nincs ott a végén a lényeg. Nincs ott, hogy mondjam is meg, hány óra van, ha már egyszer tudom. Pedig Ön el szeretne adni, nem pedig információt közölni. Ugye?

Levelemet nem rosszindulatból, hanem építő szándékkal írtam. Kérem, így értékelje és vagy fogadja meg tanácsomat, vagy ne... :-)

Péntek, 2007. Január 19. 10:26

Kedves hozzászóló!

Kedves hozzászóló!

Én maximálisan értem a cikket! Ön nem a lényegre koncentrál.
A honlap szerkesztőjének minden bizonnyal áll ilyen program a rendelkezésére.
Kéremszépen, tessék tájékozódni. Kényelmes az internet, de azért ne váljunk elkényelmesedettekké! Amíg a szórakoztató anekdótát begépelte, rá is találhatott volna a megoldásra.

Isten Önnel

Csütörtök, 2007. Április 05. 10:34

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!