Kik úszhatják meg az elektronikus bevallást?

HVG.hu

Kétszázezeren ugyan még mindig nem regisztráltak, mégis enyhítettek az elektronikus adóbevallás szigorú szabályain. Közel 400 ezer adózót felmentenek, s egyúttal megszűnik a nullás bevallás a kijelölt adózói kör számára. Mi változik még és hogyan?

 

A nagy csata előtti győzelmi jelentés. Valahogy így jellemezhető Szikora János APEH elnök minapi sajtótájékoztatójának summája. Az elnök beszámolt a tavalyi 85 ezer elektronikus adóbevalló összesen 584 ezer darab bevallásának sikeres befogadásáról azzal a komentárral, hogy "mindössze" 9 százalékuk, vagyis majdnem minden tizedik találtatott közülük hibásnak. Az adat csupán azért elgondolkodtató, mert a nyílván legerősebb szakmai háttérrel rendelkező - legnagyobb - vállalkozások váltak már 2006-ban elektronikus bevallásra kötelezetté, szemben az idei évre kalkulált 7-800 ezernyi, többségében jóval kisebbel. Az utóbbiak közül egyébként a becslések szerint több mint 200 ezren még mindig nem tettek eleget regisztrációs kötelezettségüknek a december 31-i határidő elmúltán sem. A mulasztókra váró esetleges büntetésekkel kapcsolatban Polgár Péter az illetékes elnökhelyettes csupán annyit közölt, hogy "türelmesek vagyunk, de nem a végtelenségig..."

Nyilván a kissé döcögve haladó elektronikus regisztráció is az oka, hogy a decemberi törvénymódosítások révén az eredetileg kötelezett 1,2 millió adószám-tulajdonos közel egyharmadát az utolsó pillanatban felmentették az elektronikus adóbevallási kényszer alól. Így ebbe, tehát a továbbra is papíralapú bevallás beadására jogosultak körébe tartoznak az úgynevezett kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozók, a társadalmi szervezetek, valamint az adószámos magánszemélyek csoportja (például az ingatlan bérbeadók) amennyiben nem munkáltatók, illetve kifizetők. Ez utóbbi kifejezés egyébként a magánszemély(ek)nek adóköteles kifizetést eszközlők csoportját jelenti.

Szintén enyhítést jelent a korábbi szigorból az úgynevezett "nullás" bevallások kérdésének törvényi szabályozása. Eddig egy-egy adott bevallás fajtát a hatósági ellenőrzést megkönnyítendő akkor is le kellett adni, ha abban a kötelezett azonosításához szükségeseken kívül egyéb adat nem szerepelt. Most mindkét fél dolgát megkönnyítendő, ha nincs mit jelentenie az adott időszakra felmentették a bevallás beadásának kötelezettsége alól többek között a legalább heti 36 órás munkaviszonnyal bíró egyéni vállalkozókat és a hasonló helyzetű vezetővel bíró társas vállalkozásokat is. Hogy közülük ki lesz az, aki egyszerű trehányságból és ki, aki jogosan mulasztotta el a bevallást beadni, azt csupán majd egy utólagos ellenőrzés derítheti ki.

Nincs címváltozás

Az APEH szervezetét az eddigi 23 területiből 7 regionális, illetve a Kiemelt Adózók (ímmár országos) igazgatóságba szervezték át a "megszüntetve megőrzés" mottójával, vagyis a remények szerint az adózók alig fognak az egészből valamit is észrevenni. Mindenesetre az illetékesek igérete szerint az eddig megszokott hivatali helyek, ügyfélszolgálatok az új (postai) címeken éppúgy elérhetők lesznek mint a régieken, ráadásul az adószámoknak a korábbi igazgatósági, vagyis megyei stb. hovatartozását jelző utolsó két számjegye is megmarad változatlan funkcióval. Tehát az átszervezőknek az adószám változásokkal járó jókora kiadástól ez alkalommal sikerült megkímélniük az adólalanyokat, a fejléces papíráruk, bélyegzőkészítők legnagyobb bánatára.

Akinek halálhírét keltik, az örökké fog élni, és a mondás a jelek szerint bizonyos fogalmakra is érvényes. A nyugdíj egyéni nyilvántartó lapokról, népszerű nevükön a nyenyi-kről van szó, amelyek az eredeti ígéretek szerint már a 2006-os év vonatkozásában is funkciójukat vesztették volna. A majdani nyugdíj megállapításához az adott év személyenkénti adatait a nyugdíj igazgatóságokkal közlő jelentések pontos tartalmát a tavalyi évtől már az APEH is bekéri. Mindezen párhuzamosság ellenére, miként Szikora elnök bejelentette, a nyenyi adatszolgáltatás kötelezettsége még a 2007-es illetően is fennmarad.

Michnai Attila


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!