Aki gyorsan tanul hódeszkázni, az sikeres lesz az online marketingben, avagy az online marketing legegyszerűbb sikerreceptje

Pár hete ismét sikerült elmennem egy hétre snowboardozni, és akár hiszi, akár nem, egy óriási sikerpszichológiai tanulsággal tértem haza.

Úgy alakult, hogy én taníthattam meg Schlingloff Sanyit egyik kedvenc sportomra, és közben azt is megértettem, hogy hogyan lehet kiemelkedő eredményeket bármiben elérni gyakorlatilag pillanatok alatt. Hogy pontosan mi történt? Íme először röviden, utána részletesen kielemezve a történteket:

A történtek RÖVIDEN: Sanyinak még a kocsiban odafelé elmondtam, hogy hogyan kell hódeszkázni, majd első nap, kb. három óra próbálgatás és talán egy vagy két esés után úgy ment neki, mint a legtöbb embernek 3-5 nap kő kemény szenvedés után. Hogyan lehetséges ez? Nos nézzük a részleteket!

A háttér: Pár éve tanultam meg hódeszkázni. Remek oktatóm volt, afféle igazi fanatikus. Nem a gyors sikerre ment, hanem minden a lehető legalaposabban elmagyarázott, számos teljesen logikátlannak látszó rávezető gyakorlaton keresztül vitt, és mindenből a legelegánsabb, a vérbeli profik által alkalmazott technikákat igyekezett megtanítani (váll merőleges a deszkára, nem csípővel rángatni a kanyarokban, rendesen előre terhelni, elegánsan, szépen nyugodtan rátenni az élre, stb.).

Ennek eredménye képen 5 nap gyakorlás után egész jól megtanultam az alapokat, és azóta is rendszeresen járok, és csiszolgatom a tudásomat - ezt kellett most átadnom Sanyinak.

Sanyi még soha nem hódeszkázott, és síelni is csak autodidakta módon próbált tanulni, összesen 1-2 alkalommal. Akkor hogy a túróba' ment neki ennyire gyorsan?

Mit csinált másképpen, mint a legtöbben?

1.) Őrülten motivált volt. Nagyon meg akart tanulni hódeszkázni. Amikor kiértünk Ausztriába, a hotelben való lepakolás után már rohantunk is a pályára (már régen bezárt), hogy legalább pár percre ráállhasson a deszkára, hogy kicsit ismerkedjen a helyzettel.

2.) Még az úton alaposan kifaggatott minden részletről. Úgy értem MINDEN részletről. Persze nem volt nehéz. Aki ismer közelebbről, tudja, hogy igen aprólékos ember vagyok, úgyhogy mindent elmondtam neki, amit csak tudtam. Elmeséltem az összes rávezető gyakorlatot, amiket tanítani fogok neki, elmondtam, hogy mit miért kell megcsinálnia, melyik milyen érzés lesz, melyiknél mire kell odafigyelni, és melyikből mit fog megtanulni. Pontosan átbeszéltük, hogy milyen féle esésfajták vannak a snowboard tanulás különböző szakaszaiban, hogy melyik esés milyen hibás testtartás vagy mozdulat miatt történik, hogy melyiket hogyan lehet megelőzni. Elmeséltem, hogy milyen deszka hogyan viselkedik, megbeszéltük, hogy milyen havon mire kell figyelni (már amiről tudtam, ugyanis mély szűz havon én is csak most siklottam először. Olyan, mintha felhőkön úszna a deszka. Egészen hihetetlen!)

Szóval mindent, amit átéltem, nagyon alaposan leírtam neki.

3.) A Sanyi minden részletre nagyon odafigyelt, semmilyen apróságot nem eresztett el a füle mellett. Nem csak azt hallotta meg, amit könnyű volt elfogadni, hanem mindent. Rengeteget kérdezett, mindennek tudni akarta az okát, tudni akarta, milyen érzés, mi miért történik. Nagyon figyelt, és mindent megjegyzett.

4.) Bizonyos szakaszoknál megkért, hogy adjak neki kis időt, és a hallottakat "összerakta" a fejében, azaz elképzelte, hogy hogyan is kéne a dolognak történnie, és megpróbálta megérteni, ÉS elképzelni hogy mi fog történni.

5.) Éjjel még párszor végiggondolta, hogy hogyan fog történni.

6.) Másnap kimentünk a pályára, végigcsináltuk a rávezető gyakorlatokat. Majd pár óra múlva szlalomozva siklott le a hegyről.

A pont, amit nagyon ki szeretnék emelni a következő: Nem csak a végeredményt képzelte el, hanem az odavezető utat is, annak minden lépését, a sikerekkel és a várható nehézségekkel együtt, és amikor nehézségek jelentkeztek, akkor nem lepődött meg, és nem is bátortalanodott el, hanem szépen sorjában vette őket, és eljutott a kitűzött eredményig.

Hogy mindez működik-e az online marketingben? Biztosíthatom róla, hogy igen! Gyakorlatilag ugyanazt az utat kell végigjárnia, amit a Sanyi végigjárt a hódeszkázás során, de amely útnak a legtöbben bizonyos lépéseit rendre meg akarják spórolni.

Ne legyen hát rest, tegye meg az összes lépést!

1.) Legyen nagyon eltökélt!

2.) Szerezzen be minden információt, ne csak a végeredményről, hanem az oda vezető útról is!

3.) Minél alaposabban gondolja át, hogy mi hogyan fog történni, és ha hiányoznak a puzzle bizonyos darabjai, akkor azoknak is nézzen utána! Soha ne legyen felületes vagy szelektív!

4.) Majd pedig menjen végig az úton anélkül, hogy meglepődne a nehézségeken. Fogadja őket felkészülten, és ne álljon meg!

Tudom, hogy attól, hogy mindez nagyon egyszerűnek hangzik, még koránt sem könnyű. Viszont mindenképpen megéri, mi pedig azért dolgozunk, hogy segítsünk Önnek mindezekben a lépésekben!


 

  

Szerintem a legfontosabb a tervezés, a célig vezető út pontos felépítése.

Mindig tudnod kell, hogy mi a következő lépés, mert ha bizonytalan vagy abban, amit csinálsz, például, hogy sikeres lesz-e a kampányod, hogy megtanulsz-e snowboardozni, akkor csak ez segít, ha tudod mi a következő jól megfogható lépés, amit végre kell hajtanod.

Fel kell ismerni, hogy egy CÉLT nem lehet végrehajtani, az nem egy cselekvés, az egy állapot, amit csak elérni lehet.

Nincs olyan mozdulat, olyan „egylépéses csoda-trükk”, amivel egyből elérhetjük, amit szeretnénk, pl megtanulni snowboard-ozni.

Ez itt nem a Mátrix, ahol csak letöltjük az agyunkba a kívánt programot!

Ellenben, ha megvannak az egymást követő apró, de egyértelmű lépések és feladatok, akkor azokat már végig lehet és végig is kell csinálni és a sikerélmény nem marad el.

Snowboard: gratulálok a tanulónak és az oktatónak :)

Vasárnap, 2009. Február 08. 10:33
  

Őszintén csodálom azokat, akik szeretik a téli sportokat, mert én ha sípálya közelébe kerülök, ellenállhatatlan vonzalmat érzek a pályák alján található vendéglátóipari egységek irányába.

Ahogy közeledek a forralt borral, sültkolbásszal, vagy egyéb helyi specialitásokkal hívogató büfé felé, úgy fogy a kedvem, hogy a csúcson lévő indulóállást megismerjem.

Nincs is jobb annál, mint a csodálatos hegyi környezet, a meleg büfé, és kedélyes társalgás ismerősökkel és ismeretlenekkel.

Ezt sielés közben nem lehet megtenni, legfeljebb a szüneteiben.

De mondom, csodálom és tisztelem a téli sportok szerelmeseit - a barátságos vendéglő rejtekéből feltekintve a hegyre, ahogy ott csúsznak lefele...

Vasárnap, 2009. Február 08. 10:37

Kedves Balázs! Szerintem

Kedves Balázs!

Szerintem kell még egy ötödik is a felsorolt négy lépéshez, ha valaki ilyen gyors sikert akar elérni. Kell valaki, aki az egész folyamatot alaposan, minden kis részletre, problémára kitérve elmagyarázza az elején, majd figyelve a próbálkozásokat, azonnal szól, ha valami nem jó, megadva a megfelelő megoldást is.

Gondolom Sándor sem tanulta volna meg pár óra alatt a hódeszkázást könyvekből és oktatóvideók alapján. Kellett egy barát. aki a lényegre figyelt és azonnal segített, ha szükséges volt.

Vasárnap, 2009. Február 08. 11:26
  

Köszönöm, hogy ezt hozzátetted :-)

Egyébként az volt az elképesztő, hogy a pályán már nem sok segítséget kért/kapott tőlem. Emlékezetből csinálta a rávezető gyakorlatokat, és néha megkérdezte, hogy jól csinálja-e, vagy hogy mi a következő gyakorlat. Ez volt első nap. A hét hátralevő részében meg már "csak" csiszolta a technikáját meg feszegette a határokat.

B.

Vasárnap, 2009. Február 08. 13:18

Nagyon fontosnak tartom,

Nagyon fontosnak tartom, hogy minden munka során legyenek elérhető emberek, akiktől az éppen felmerülő gondjainkra azonnali megoldást kérhetünk és kaphatunk. Ezért volt Sándor is kiváltságosan jó helyzetben - ott volt neki Balázs. A vállalkozás működtetésére is érvényes ez. Aranyat ér egy (vagy több) olyan kapcsolat, akiket szinte bármikor felhívhatunk, és akikkel konzultálhatunk. Erre akkor éreztem rá igazából, amikor a PC őskorában ismerkedtem a géppel és mindenféle apróságon felakadtam. Rengeteg elvesztegetett időtől kíméltek meg barátaim, akik készségesen segítettek. (És akiktől végtére is eltanultam a gépkezelést.) Ez a távsegítség olyan mankó, ami nélkül gyorsan és gyakran elesnék. Mindegy hogy hódeszkáról, PC-ről, marketingről, vezetéstechnikáról vagy másról van szó.

Szép napot kíván
Károly Vajdaságból

Vasárnap, 2009. Február 08. 13:42

Nagyon jól látod,

Nagyon jól látod, legalábbis mi is ugyanerre a következtetésre jutottunk, és pont emiatt csináltuk meg a Sanyival a ProfitMaximalizáló Programot (oldal második fele).

Persze sok más is benne van, de a lényege a kéznél lévő (és megfizethető) segítség.

Üdv: B.

Vasárnap, 2009. Február 08. 14:09
  

Szia Balázs!

Emlékszel, a gokartozáson meséltem, hogy hogyan volt ez velem sízés közben. Egyik évben egy barátom tanítgatott. Egész jól rávezetett a lényegre, de attól még estem-keltem.
Következő évben megint mentünk síelni. Harmadik lecsúszás után jöttem rá, hogy valami más. Nem este, el ugyanis egyszer sem. Elkezdtem gondolkodni, hogy mi változott tavaly óta, miért nem estem el egyszer sem? Rájöttem, hogy összesen annyi volt a különbség, hogy nem a lécet néztem, hanem a lejtőt, jóval messzebb tekintettem, nem közvetlenül magam elé.
Biztos számos analógiát lehet erre találni az online marketingben, illetve egyáltalán az üzleti életben, de nekem az jött le, hogy meg kell tanuljuk élvezni is a folyamatot. Nem lehet a részletekben elveszve örömmel építkezni, csak úgy, ha látjuk a nagy képet. Ha csak az eszközre fókuszálok, akkor még a síelés is csak egy munka, egy megoldandó feladat, a havas hegy pedig egyáltalán örömforrás, hanem csak egy leküzdendő akadály.
A másik fontos tanulság számomra meg az, hogy ha csak a lécre fókuszálok (a marketingben az épp használt eszközre), akkor nem veszem észre a közeledő buckát, amit ki kell kerüljek, vagy csak egyszerűen rá kell készüljek, hogy megfelelően egyensúlyozhassak.

Üdv,
Gábor

Vasárnap, 2009. Február 08. 14:00
  

Nagyon tanulságos élménybeszámoló volt, és a képek is tetszettek. Köszönöm. :) Gy.

Vasárnap, 2009. Február 08. 16:30

Balázs! Mint sportoktató

Balázs!
Mint sportoktató csak gartulálni tudok a "tanmenet"-hez. Ugyanis az egyik legnehezebb folyamat (én legalább is azt tapasztalom), hogy mozgásokat, mozgássorokat tanítsunk meg valakinek szóban. Sokszor ez egyszerúen lehetetlen feladatnak tűnik.
Igen gyakran tapasztalom, hogy ha nyolcszor-tízszer megmutatok egy mozdulatot, még akkor is jó darabig eltart, mire azt a mozdulatot megközelítőleg azonos formában adják vissza a tanulók. És ugyanezt látom azoknál is, akiknek a gazdagodásról, a gyarapodásról beszélek. És ezt látom magamon is, mint a marketinget tanuló, értelmezni próbáló vállalkozó.
Nekem is át kell élnem bizonyos hibákat, hogy azokból tanuljak.
Pedig: 1. Nagyon eltökélt vagyok
2. Igyekszem beszerezni minden információt
3. Folyton ellenőrzöm, hogy a helyes irányba menjenek a dolgok
4. A sport miatt mindíg is tisztában voltam, (vagyok) a nehézségekkel, és nem mint problémákra, hanem mint megoldásra váró helyzetekre tekintek ezekre.
Összefoglalva: csak gratulálni tudok a jó edző-tanuló viszonyhoz, és a leírt teljesítményhez.

Vasárnap, 2009. Február 08. 19:44
  

Kedves Balázs!
Főként az tetszik a bejegyzésedben , ahogy leírod a folyamatot, és rávilágítasz arra, hogy a dolgok nem mennek csak úgy Hipp-Hopp. Mindig "kinyílik a bicska" a zsebemben, mikor a "Gazdagodj meg gyorsan (és kevés munkával)" c. reklámokat és km hosszú hosszú reklámoldalakat olvasom, meg hogy valaki csak úgy egy csettintésre felépít egy e-vállalkozást. Arra kevesen mutatnak rá, hogy mennyi munka és energia van egy ilyen komplex működő rendszer felépítésében. Ez némileg megtévesztő szerintem azoknak, akiknek még nem volt dolguk online marketinggel. Más dolog az utat megmutatni, és teljesen más végigmenni rajta. Az már szuper, ha valaki tényleg rendesen és aprólékosan megmutatja az utat, de mindez úgysem működik, ha az illető nem elég eltökélt, vagy nem fektet bele elég energiát és tanulást. Tetszik, hogy Ti ezt is hozzáteszitek, mert ez így kerek egész!
Üdvözlettel,
Weinzierl Anett

Vasárnap, 2009. Február 08. 19:48

Sziasztok, szerintem

Sziasztok,
szerintem Anettnél van az egyik nagy igazság azzal kapcsolatban, hogy egy internetes vállalkozás felépítése sokkal-sokkal nagyobb munka, mint amit a "Gazdagodjuk meg 1 hét alatt"-weboldalakon valaha is beismernek.

Balázs és Sándor pontosan azért emelkednek ki az internet marketing tanácsadók közül, mert nem "mókusvakítással", hanem valódi segítséget nyújtanak.

Hétfő, 2009. Február 09. 8:49

Kedves Gábor! Számból

Kedves Gábor!
Számból vetted ki a szót!
Mikor kb 5 évvel ezelőtt e-marketinggel kezdtem foglalkozni, a Sándor anyagaival találkoztam először, és azóta is "hűséges" maradtam, pontosan a szemlélet miatt.
Üdvözlettel,
W.Anett

Hétfő, 2009. Február 09. 10:12

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!