Biztosan nincs benne logika?

Az egyik korábbi hozzászólásban olvastam, hogy valaki szeszélyes kislányhoz hasonlította a Google keresőt. Erről eszembe jutott egy gondolat, amit informatikusoktól szoktam hallani, nevezetesen, hogy a számítástechnika nem egzakt tudomány.

Amikor először hallottam ezt a gondolatot, nagyon bosszantott, ezért elgondolkoztam, hogy mi mondat valakivel ilyesmit. Azt hiszem rájöttem: Amikor már olyan sok körülmény befolyásol egy jelenséget, hogy agyunkkal nemhogy mérlegelni, de még felsorolni sem tudjuk őket, hajlamosak vagyunk átváltani arra a véleményre, hogy nincs is szabályszerűség az adott jelenség működésében (pedig csak mi nem vagyunk képesek felismerni a szabályszerűséget).

Korábban azzal is egyet értettem volna, hogy a Google valóban olyan, mint egy szeszélyes kislány, ma azonban egészen más véleményen vagyok.

A Google-nál kiszámíthatóbb, jobban értehető jelenséget alig találnék. Nem azt mondom, hogy pontosan ismerem az algoritmusai működését, csak azt, hogy az alapelvek, amelyek mentén működnek és fejlődnek megismerhetőek és megérthetőek (csak egy kis empátia kell hozzá - végig kell gondolni, hogy az ő helyzetükben mi a következő logikus lépés), és így az irányok és tendenciák, alapelvek és alaptechnikák vonatkozásában is meglehetősen kiszámíthatóak.

Az előbb találtam is egy jó kis cikket, ami igen jól összefoglal egy csomó tudnivalót róluk: http://www.sitepronews.com/archives/2006/feb/15.html (a cikk angol nyelvű, de igyekszünk megszerezni a jogot a fordításra).


 

Kedves Balázs!

Kedves Balázs! Ne bosszantson, ha mások ilyesmit mondanak. A informatika tényleg nem egzakt tudomány. A programozás az az. Az informatika több ennél. Google sem az. Egzaktul mérhető, de nem pontosan tervezhető. Vagy ha igen, akkor tisztelettel tudokolom: a Google párhuzamos "indexei" - amik ugye jelentékeny különbséget hordoznak - meddig futnak párhuzamosan, milyen eloszlásban, lesz-e egyetlen végleges index? Mélyül-e a freshcrawl? Várható-e, hogy párhuzamos indexek fognak futni, és hogy ezekből állítják össze a Googleplexben a megfelelő mixtúrát (ha már egyetlen tökéletes nincs)? Amig ezekre a választ csak Palo Altoban tudják, addig a tervezhetőségre nem nagyon lehetünk büszkék.
Vasárnap, 2006. Február 26. 13:42

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!